Kavaleriklubben
  • Forside
  • Møter
  • Om Klubben
  • Aktuelt
  • Forside
  • Møter
  • Om Klubben
  • Aktuelt
Search

Høringsuttalelse Kavaleriklubben

Til Utenriks og Forsvarskomiteen, Oslo 08.11. 2018
Prop. 2S (2017-18) Videreutviklingen av Hæren og Heimevernet — Landmaktproposisjon.
Kavaleriklubben takker for å få muligheten til å uttale seg om Prop. 2S og ønsker å konsentrere seg om avsnitt 6.5.1 Nye stridsvogner.

Nære allierte og partneres tiltak og planer for stridsvogn
Oppgraderinger
USA oppgraderer hele sin flåte av M1 Abrams. Storbritannia har iverksatt et oppgraderingsprosjekt for sine Challenger 2, blant annet med samme kanon som Leopard 2A7V, Frankrike oppgraderer sine Leclerc-vogner og de første av disse «Leclerc Renové» vil være operative i 2020.

Tyskland, Nederland & Danmark oppgraderer sine Leopard 2 til den fulldigitaliserte Leopard 2 A7V. Tyskland øker antallet stridsvogner fra 225 til 328 og etablerer en ny stridsvognbataljon. De planlegger å modernisere alle sine stridsvogner, i tillegg til støttekjøretøy. Nederland oppgraderer sine vogner i samme prosjekt. Sverige oppgraderer sine vogner. De fleste andre Leopard 2-nasjoner er enten er i ferd med, eller planlegger å oppgradere sine vogner. Alle disse oppgraderingene har fokus på en kombinasjon av elektrisk rettesystem, digitalisering, beskyttelse og ildkraft som gjør dem langt overlegne Norges Leopard 2A4 og i stand til å møte relevante trusler i mange år.

Noen eksempler for å sette dette i tidsperspektiv: Danmark bestilte nye stridsvogner i desember 2016; den første av disse Leopard 2A7V vognene ble levert til Danmark i oktober 2017, 10 måneder senere. Kontrakten for den tysk-nederlandske oppgraderingen ble inngått forsommeren 2017. Den omfatter 104 vogner som oppgraderes til A7V, med utlevering fra 2018 til 2023. Deretter kommer øvrige vogner. Svensk FD har inngått avtale med systemintegratoren KMW som sikrer deres støtte slik at Leopard 2 kan være den svenske hærens hovedkampvåpen til 2050.

Neste generasjon stridsvogn
Frankrike og Tyskland er i ferd med å sluttføre forprosjekter for MGCS (Main Ground Combat System). Selve prosjektet vil starte i 2018 med invitasjon til allierte og partnere om å delta i en ordning tilsvarende F35. Ambisjonen er å få en arvtager for dagens stridsvogn operativ mot 2040-tallet. De påpeker at man i dag ikke vet om MGCS vil se ut som dagens stridsvogner. Planene for en arvtager etter dagens stridsvogner er tilsvarende i USA.

Oppsummering:
Alle allierte og nære partnere oppgraderer sine eksisterende stridsvognflåter. Herunder gjennomfører Tyskland, Danmark, Nederland, Sverige, Finland, Canada, Hellas, Sveits, Portugal, Polen, Tyrkia og Spania oppgradering av sine Leopard 2 stridsvogner. Alle disse planlegger bruk av disse vognene til 2040-50. Det er ingen prosjekter eller utviklingsløp som planlegges med nye alternativer som vil være på markedet først rundt 2025, tvert imot løper de eksisterende produksjonslinjene til 2025 og forbi. En erstatning for dagens stridsvogner som basis for hovedkampsystemet for landstyrker er ikke sannsynlig operativ før etter 2035.

Norge
Regjeringens forslag
Regjeringen bekrefter i Prop. 2S (6.5.1) at stridsvogn er Hærens hovedkampsystem, men fastslår at moderniseringsprosjektet for stridsvogn som ble vedtatt av Stortinget i 2014 (P5050) ikke gir tilstrekkelig kapasitet med tanke på beskyttelse og ildkraft. Det påpekes at «den teknologiske utviklingen går svært raskt fremover» og at «for å sikre en best mulig løsning, der det er tatt høyde for den pågående utviklingen, gjennomføres et ordinært anskaffelsesløp hvor flere alternativer inngår», noe som vil medføre at en ny kapasitet trolig ikke er på plass før tidligst 2025.

Kavaleriklubben mener at det er flere grunnleggende svakheter med å iverksette et nytt prosjektløp med leveranse tidligst 2025;
  1. De operative behovene som lå til grunn for P5050 har ikke forsvunnet, men har som regjeringen påpeker tvert imot økt, og krever en bedre stridsvogn enn dagens Leopard 2A4 snarest.
  2. Kostnadene ved å drifte dagens 52 Leopard 2A4-vogner frem til 2025 vil bli uforholdsmessig høy.
  3. De nåværende vognene er ikke digitalisert og kommuniserer ikke fullt ut med våre CV90. Potensialet i CV90 kan ikke utnyttes fullt ut før det innføres en erstatning for dagens 2A4.
  4. Norsk forsvarsindustri får ved en utsettelse redusert mulighet til å dra fordeler av investeringen på stridsvognsiden både på kort og lang sikt. Skal Norge være med på den europeiske utviklingen må investeringene i størst mulig grad være synkronisert.

Et alternativ – samarbeid med Tyskland og Nederland
Både det tyske forsvarsdepartement og leverandører har tidligere i år henvendt seg til Norge med ønske om at vi blir med på et samarbeid om stridsvogn. Senest i brevs form fra statssekretær Dr. Katrin Suder til statssekretær Øystein Bø den 7/11/2017.  Bakgrunnen er det tette trilaterale samarbeidet på landsiden, blant annet ved at landene sammen stiller hoveddelen av en brigade på beredskap for NATO tre av fire år (neste gang NRF 2018-20 med VJTF 2019) og samarbeidet om eFP-bataljonsstridsgruppen i Litauen. Dersom vi har likt materiell vil dette gi store operative og logistiske fordeler. Videre viser samarbeidet med Norge om kjøp av nye ubåter mulighetene for lavere anskaffelses- og driftskostnader og samarbeid i styrkeproduksjon. Dette har ført til at det oppfattes å være lignende potensiale ved andre strukturbærende anskaffelser.  

Dersom Norge slutter seg til det tysk-nederlandske samarbeidet vil Norge kunne få vogner tidlig fra den pågående produksjonen og/eller midlertidig leie vogner for å kunne få oppgraderte vogner tidlig, for eksempel til beredskapen som NATOs hurtige utrykningsstyrke VJTF i 2019. Hoveddelen av vognene kan monteres i Norge av norsk forsvarsindustri. Vognene er toveis digitale og man kan lett integrere norske Kongsbergs ICS i vognene, samtidig som det gir et meget godt grunnlag for multinasjonalt samarbeid og videre oppdateringer. En Leopard 2A7V koster ca. kr. 70 mill./stk.

Kavaleriklubben anbefaler:
At Norge søker et samarbeid med Tyskland og Nederland om videreføring av Leopard 2, herunder tilknytning til deres produksjonslinje for Leopard 2A7V. Norge vil dermed få samme generasjon vogner som våre nærmeste europeiske samarbeidspartnere de neste 25-35 år med tilhørende fordeler.

Det av Stortinget vedtatte prosjekt P5050 blir i Prop. 2S anbefalt avviklet i sin nåværende form. Et samarbeid med Tyskland og Nederland kan imidlertid enklest og på meget kort tid inngås basert på å videreføre P5050 med en justering av kravene og startes med de midler som ligger i dette, mens videre midler må tilføres på sikt for å sikre et tilstrekkelig antall oppgraderte vogner.

Stortinget satte i P5050 av i overkant av 2 mrd. kroner til stridsvogner. Det bør være klart at disse pengene fortsatt går til dette formålet. P5050 omfatter i dag oppgradering av 38 vogner. I en fullverdig balansert mekanisert bataljon bør det være mellom 26 og 32 vogner. Når regjeringen foreslår en endring i brigadens struktur til tre like mekaniserte bataljoner og i tillegg en kavaleribataljon, vil 38 oppgraderte vogner ikke være tilstrekkelig. Prosjektløpet vil kunne strekkes over flere år for å tilpasse betalingsprofilen, og midlertidige løsninger vil kunne organiseres i samarbeid med Tyskland og leverandørene.
​

  Rittmester Øyvind Isachsen
  Formann Kavaleriklubben


Picture
Se opptak av høringen
Opptak av høringen. Kavaleriklubben starter etter 1:41:15: http://www.stortinget.no/no/Hva-skjer-pa-Stortinget/Videoarkiv/Arkiv-TV-sendinger/?mbid=/2017/H264-full/Hoeringssal1/11/13/Hoeringssal1-20171113-132518.mp4&msid=6076&dateid=10004107  ​ 

Oslo

Kavaleriklubben (The Cavalry Officers Club of Norway)

Hærens voktere, grunnlagt i 1882. Aktiv i debatten om hærens fremtid og dens offensive kapasitet.
Som medlem i Kavaleriklubben kan du delta på interessante møter og foredrag.

Kavaleriklubben | Planetveien 14, 0779 OSLO | Org.nr: 992 673 699
BLI MEDLEM

Kontakt oss

  • Forside
  • Møter
  • Om Klubben
  • Aktuelt